Siirry suoraan sisältöön

Usein kysytyt kysymykset

Mitä pihasuunnitelma maksaa?

Pihasuunnitelman hinta koostuu siitä, mitä pihaan ja pihasuunnitelmaan halutaan sekä suunnittelutyöhön käytetystä ajasta. Myös tontin koko ja maasto vaikuttavat suunnittelukustannuksiin. Noin 1000 m2:n, tasamaalla sijaitsevan omakotitontin suunnitelman hinta on noin 1 200 €. Pihasuunnittelijan voi pyytää myös neuvontakäynnille. Neuvontakäynnit 80 €/h + mahdolliset matkakulut.

Miten valmistaudun pihasuunnitteluun?

Pihasuunnitelmaa varten tarvitaan mittakaavassa olevat tontin asemapiirros ja rakennusten julkisivukuvat. Tiedot sähkökaapeleiden, salaojien ja sadevesijärjestelmien sijainnista on hyvä toimittaa pihasuunnittelijalle. Ennen ensimmäistä tapaamista kannattaa myös miettiä, millaisen tunnelman pihalle haluaa ja mitä eri toimintoja pihalla tulisi olla.

Miten suunnittelu etenee?

Suunnittelu käynnistyy pihasuunnittelijan tutustumisella kohteeseen ja asukkaiden toiveisiin tulevasta pihastaan. Suunnitelma tehdään tontin asemapiirrosta ja talon pohjapiirrosta apuna käyttäen. Seuraavaksi kohde kuvataan ja mitataan.

Hahmotelma syntyy suunnittelijan ideoinnin ja asiakkaan toiveiden pohjalta. Suunnittelija esittelee piirretyn hahmotelman toisessa tapaamisessa. Samalla esitellään suunnitelmaan valitut kasvit ja muut tuotteet.  Hahmotelmaan tehdään vielä tarvittavat muutokset ja suunnitelma piirretään lopulliseen muotoonsa.

Milloin otan yhteyttä pihasuunnittelijaan?

Uudisrakentajan kannattaa ottaa yhteyttä pihasuunnittelijaan jo rakentamisen suunnitteluvaiheessa, jolloin rakennuslupaan saadaan liitettyä valmis luvan edellyttämä pihasuunnitelma. Hyvissä ajoin tehty pihasuunnitelma mahdollistaa mm. rakentamisen yhteydessä ylijäävien maamassojen tehokkaan hyödyntämisen pihan muotoilussa. Näin vältytään turhalta maan kuljetukselta.

Vanhan pihan päivittämisessä yhteyttä voi ottaa milloin tahansa. Yksi tapa on käydä suunnittelukeskustelut syksyllä ja suunnittelija tekee talven aikana suunnitelman valmiiksi, jolloin keväällä päästään heti töihin ja pyytämään tarjouksia urakoitsijoilta.

Mitä hyötyä on teettää suunnitelma ammattilaisella?

Ammattilaisen tekemällä pihasuunnitelmalla varmistat pihaasi sopivat rakenteet sekä oikeat kasvit oikeaan paikkaan. Suunnitelma antaa mahdollisuuden laittaa pihapiiri kerralla kuntoon tai luo puitteet useamman vuoden työlle. Kokonaisvaltainen pihasuunnitelma tuottaa pitkäaikaisen ilon ja helpottaa hoitotöitä.